Mutualiteit

terugbetaling door je verzekering

Als je jouw haarprothese, pruik of haarwerk bij RANA aanschaft heb je mogelijk recht op een vergoeding van je ziekteverzekering/ziekenfonds. Of zelfs een volledige terugbetaling. De hoogte van dit bedrag hangt af van de mutualiteit waar je bij bent verzekerd en of er nog aanvullende verzekeringen zijn, zoals een hospitalisatieverzekering.

Terugbetaling aanvragen

Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkomen of volledige terugbetaling dien je de volgende zaken te bezorgen aan jouw ziekenfonds:

  • De Aankoopfactuur. Deze krijg je van ons bij de aanschaf van jouw pruik, haarprothese of haarwerk. Je dient dan de originele factuur origineel te bezorgen aan jouw ziekenfonds.
  • Het Aanvraagformulier. Van de arts/dermatoloog waar je in behandeling bent krijg je een voorschrift voor een pruik, haarwerk of haarprothese. Dit geldt als aanvraagformulier en dient volledig ingevuld te zijn.

We adviseren om vooraf contact op te nemen met je mutualiteit om exact te weten welk bedrag je terug kunt krijgen.

Vanaf 2022 is er in België een nieuwe BTW-regeling voor haarwerken en pruiken. Als de pruik of het haarwerk wordt terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering in België en als het als medisch hulpmiddel kan worden beschouwd, kan het lagere BTW-tarief van 6% van toepassing zijn. Dit verlaagde tarief is alleen van toepassing als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  • Er is een geldig voorschrift van de behandelende arts (bij kaalheid door radio- of chemotherapie) of van de dermatoloog (bij kaalheid van meer dan dertig procent door huidaandoeningen zoals alopecia areata of cicatriciële alopecia). Let op: het voorschrift moet nog geldig zijn en mag niet ouder zijn dan drie maanden!
  • Het verlaagde tarief is alleen geldig voor personen die in België wonen en verzekerd zijn.

Als u voldoet aan deze voorwaarden, kunt u uw haarwerk of pruik online bestellen tegen het verlaagde BTW-tarief van 6%. Omdat al onze artikelen en producten standaard geprijsd zijn met een BTW-tarief van 21%, hebben we een aparte pagina gemaakt waar u uw gegevens kunt invullen en uw geldig doktersvoorschrift kunt uploaden. Nadat we uw gegevens hebben gecontroleerd, sturen we u een unieke code die u kunt gebruiken om de producten te bestellen tegen het verlaagde tarief.

Als u accessoires, kleine haarstukjes of verzorgingsproducten wilt bestellen, geldt het tarief van 21%.

Voor meer informatie over deze regeling en de voorwaarden kunt u terecht op de website van de FOD Financiën en het RIZIV. Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via telefoon, WhatsApp of e-mail.

Wil je de beste hairextensions laten plaatsen in Antwerpen?
Neem dan contact op voor persoonlijk advies op maat.